Yükleniyor...

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda 1 kez yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS), herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümlerinden stajını tamamlayıp mezun olmuş veya mezun olabilecek durumda olan adayların lisans eğitimine geçiş yapabilmeleri için girdikleri çoktan seçmeli bir sınavdır.

 

DGS, 60 matematik ve 60 Türkçe olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır. 150 dakikalık sınav süresi içerisinde adaylardan, lisans öğrenimdeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerisinin ölçülmesine yönelik hazırlanmış olan soruları çözmeleri istenir. Ayrıca her iki bölüm için onar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olan DGS’de sorular, farklı ön lisans bölümlerinde eğitim almış öğrencilerin cevaplayabileceği niteliktedir.

 

DGS’den istediği puanı alan adaylar mezun oldukları ön lisans programına göre, ÖSYM’nin yayımlamış olduğu tablodan geçiş yapılabilecek lisans programlarını öğrenip tercihlerini yapabilirler. Başvuru yapılacak kurumların en az %10 kontenjan açma zorunluluğu bulunuyor. Adaylara DGS puanı ile maksimum 30 tercih yapma hakkı verilmektedir.

 

      DGS ile Lisans Bölümüne Yerleşen Öğrencileri Ne Bekliyor?

 

Tercih edilen bölüme yerleşen öğrencilere kabul edildikleri kurum tarafından Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanmaktadır. Bu programda öğrencilere birinci ve ikinci sınıflarda eksik olduğu alanların ders sorumluluğu verilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı sürecinde öğrenci, kabul edildiği üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi tutulur. Programın tamamlanma süresi genel olarak 2 dönem olsa da alınan derslerin özellikleri, yıllık ders programı, öğretim elemanları ve hazırlık programlarındaki uygunluk durumları gibi faktörler dikkate alınarak bu süre iki yarıyıl daha uzatılabilir.

 

Lisans Öğrenimi Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan öğrencilerin üçüncü sınıfa kayıtları gerçekleştirilir. Yine hazırlık programından alınan ders kredilerinin en az %80’inde başarılı olan öğrenciler, eksik kalan kredilerinin tamamlamak koşulu ile üçüncü sınıfa kayıtları yapılabilir. Hazırlık programındayken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta zorunlu olarak alınması gereken ders kredileri toplamının %20’sinden daha fazlasında başarısız olunursa öğrencinin kurumla ilişiği kesilmektedir.

 

Eğer yabancı dil öğretimi yapılan bir bölüm tercih edildiyse Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı’ndan önce üniversitenin yapacağı dil muafiyet sınavı geçilmeli veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olunması gerekiyor. Yabancı dil hazırlık programı sürecinde öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine de tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık veya Yabancı Dil Hazırlık eğitimi süresince öğrenciler aynı haklardan yararlanırlar.

 

      DGS’nin Avantajları Nelerdir?

 

Ön lisans bölümünde öğrenim gören öğrenciler kendi bölümleriyle ilişkili lisans bölümüne yerleşebilmeleri için DGS’ye girmeleri zorunludur. Peki DGS’nin ön lisans öğrencileri için avantajları neler;

 

* 4 yıllık bir lisans programına yerleşmenin en kısa yolu DGS’dir.

* DGS konuları, YKS konularına göre daha az. DGS’de sorumlu olunan dersler sadece Matematik ve Türkçedir. DGS konuları ve soru dağılımını öğrenmek için “DGS İçeriği Nasıldır?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

* Okul puanı düşük olan bir öğrenci, sınava yönelik planlı ve disiplinli bir şekilde hazırlanarak DGS’de başarılı olabilir. DGS, ÖSYM’nin yaptığı sınavlar arasında kolay denebilecek bir sınavdır.

* YKS’ye her yıl ortalama iki milyon öğrenci girmektedir. DGS’de ise bugüne kadar en yüksek katılım 300 bin kişi olarak gerçekleşmiştir.

* YKS’de kazanma oranı daha düşük iken, DGS’de kazanma oranı daha yüksektir.

 

Kısacası DGS, içerik ve sınav formatı olarak diğer sınavlara göre daha kolay olduğu için sınava hazırlık süreci de daha kolaydır. Adayları iyi bir çalışma planlaması ile hazırlık sürecini tamamlarsa kolay bir şekilde hedefledikleri puana ulaşabilirler.

 

Sınava hazırlık süreci için öncelikle sınav konu başlıkları belirlendikten sonra konular üzerinde çalışmalar yaparak eksikler tamamlanmalıdır. Daha sonra ise bol soru çözümü ve sınava yönelik deneme çözümleri ile çalışmalar sürdürülebilir. Sınava az bir zaman kala geçmiş DGS sorularına yönelik çalışmalar yapmakta çok önemlidir. Bu anlamda DGS sınav soruları için DGS Çıkmış Sorular adlı bilgilendirme yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

      DGS Ne Zaman Yapılıyor?

 

2000 yılında ilk kez yapılmaya başlayan DGS, yılda 1 kere ve genel olarak (istisnai durumlar dışında) Temmuz veya Ağustos aylarında yapılmaktadır. Adaylar ÖSYM’nin açıklamış olduğu sınav takvimi üzerinden sınav, başvuru ve sonuç açıklama tarihlerine göre hareket edebilirler. DGS başvuruları genellikle sınavda 2 ay önce alınmaya başlar. Sınav sonuçları ise sınavdan yaklaşık 2-3 hafta sonra açıklanır.

 

“DGS Tarihleri” adlı bilgilendirme yazımızı incelerek güncel DGS tarihiyle beraber geç başvuru ve sınav sonuç tarihleriyle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Benzer Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!