Yükleniyor...
E-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)

E-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)

E-YDS, YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı)'nin bilgisayar ortamında gerçekleştirilen bir versiyonudur. YDS, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'nun aldığı kararla ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi bir sınavdır.

E-YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı), aynı YDS’de de olduğu gibi kamu personeli olup dil tazminatı almak isteyenlerin ya da kamu kadrolarına başvuracaklarla birlikte lisansüstü eğitime başlamak ya da akademik kadrolara atanmak isteyenlerin girdiği, YDS’nin elektronik ortamda uygulanan versiyonu şeklinde kısaca ifade edebileceğimiz yabancı dil sınavıdır. ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından ilk defa 2014 yılında uygulanmaya başlayan E-YDS’nin YDS’den farklılaşan en belirgin özelliği elektronik ortamda uygulanmasıdır. Bunun haricinde, ufak tefek farklılıklar bulunmakla birlikte diğer her şey YDS ile aynıdır.


E-YDS yılda 10-15 defa arasında uygulanabilmektedir. Sınavda adaylara 180 soru sorulmakta ve sınav süresi olarak da 180 dakikalık (3 saat) bir zaman zarfı tanınmaktadır. Yine sınavda sorulan soru tipleri ve gramer konuları da YDS ile aynıdır. Kullanım alanı ve geçerlilik açısından daha yaygın olduğu için sınavların çoğu İngilizce dilinden yapılmaktadır. Ancak bazı sınavlar Almanca, Fransızca, Rusça, Farsça ve Arapça dillerinden de olabilmektedir. Hangi E-YDS’nin hangi dilden yapılacağı ise ÖSYM Sınav Takvimi’nden ve güncel E-YDS sınav kılavuzu içerisinden öğrenilebilmektedir. (Geçmiş tarihlerden günümüze kadar uygulanmış tüm E-YDS’lere ait sınav tarihlerini detaylıca incelemek için EYDS Tarihleri içeriğimizi inceleyebilirsiniz.)


E-YDS’de sınav sonuçları, aynı gün içerisinde sonuçlanmakta ve adaylarla paylaşılmaktadır. Ayrıca, adaylar yıl içerisinde düzenlenen tüm E-YDS sınavlarına istedikleri kadar başvuru yapabilmektedirler. ÖSYM her ne kadar daha öncesinde bu duruma bir sınırlandırma getirmiş olsa da geçtiğimiz yıllarda aldıkları kararlarla bu sınırlandırılmanın kaldırılması uygun görülmüştür. Bu da adayların başarılı olamadıkları ya da hedefledikleri puanları alamadıkları taktirde vakit kaybetmeden yeniden sınava girebilme şansı tanımıştır. (Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girmek istiyor ancak nasıl başvuracağınızı bilmiyorsanız e-YDS'ye Nasıl Başvuru Yaparım? isimli yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.


E-YDS’ye girmeden önce bilinmesi gereken önemli noktalardan biri de sınavın belirli bir kontenjan sınırının olmasıdır. Çünkü sınav ÖSYM’nin Elektronik Sınav Merkezlerinde uygulanmaktadır. Bu e-sınav merkezleri de ülkemizde sadece Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde bulunmakta ve her birinin kontenjan sayısı binaya ve sınav ortamına göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden, E-YDS sınav başvuruları açıldığında kontenjanlar hızlı bir şekilde tükenebilmektedir.


Diğer yandan, E-YDS ile ilgili adaylar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de bu elektronik sınava kimlerin girebildiği ve puanların nerelerde geçerli olduğudur. Aslında, YDS puanlarının geçerli olduğu tüm alanlarda E-YDS puanları da geçerlidir ve bilgisayar kullanma bilgisine sahip olup YDS’ye girebilen herkes E-YDS’ye de girebilmektedir. E-YDS’ye kimlerin girebildiğini birkaç maddede belirtmek gerekirse:


- Öğrenciler ve mezunlar tarafından lisansüstü programlara ve akademik kadrolara yapılacak başvurularda,


- Halihazırda akademik bir kurumda görev yapan akademisyenlerin yabancı dil yeterliliklerini belgelendirme süreçlerinde,


- Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeylerini belgelendirmeleri istendiğinde,


- Kamu personellerinin yabancı dil tazminatı başvuru süreçlerinde,


- Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) kapsamında yapılacak değerlendirmelerde,


- Son olarak, adayların yukarıdaki amaçlar haricinde sadece yabancı dil düzeylerini belirlemeye yönelik kişisel hedeflerinde kullanılabilmektedir.


E-YDS’ye kimlerin girebildiği ve E-YDS puanlarının geçerli olduğu alanlarla ilgili detaylı bilgi almak için e-YDS'ye Kimler Girebilir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.


Diğer yandan, E-YDS ile YDS arasındaki farkları ayrıntılı ve karşılaştırmalı bir şekilde görüntülemek için e-YDS YDS Farkı Nedir? başlıklı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!