Yükleniyor...
KPDS

KPDS

Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan bir sınavdı. KPDS 2012 yılında yerini YDS’ye bırakmıştır.

KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı), kamu personellerinin yabancı dil tazminatı alma hususunda dil yeterliliklerini belgelendirebilmek adına girdikleri, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından en son 2012 yılı içerisinde düzenlenmiş bir yabancı dil sınavıdır. KPDS aynı günümüzde YDS’de (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) olduğu gibi belirli kamu kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü programlara ve akademik kadrola girişlerde geçerliliği olan bir sınavdı. Bu yüzden, her yıl KPDS’ye başvuran geniş bir kitle bulunmaktaydı.


KPDS yürürlükten kaldırıldığında ise yerine YDS getirildi. Bu yüzden, bazı ufak değişiklikler haricinde aslında KPDS için YDS’nin bir önceki formatı dememiz yanlış olmayacaktır. Örneğin; KPDS’de de İlkbahar ve Sonbahar olmak üzere 2 dönem vardı ve adaylara sınavı tamamlamaları için toplam 180 dakikalık (3 saat) süre zarfı verilirdi. Bunun aksine farklı bir örnek vermek gerekirse; YDS’de kazanılan puanların geçerlilik sürelerinin 5 yıl olması zorunluluğu ise KPDS’de geçerli değildi. Bu kural, son yıllarda yürürlüğe giren bir gelişme olmasından dolayı daha öncesinde alınan ve kullanım süresi sınırsız olan KPDS puanlarını da etkiledi. Böylelikle, KPDS puanlarının da kazanıldığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerliliği olmuş oldu. (YDS puanınızın geçerlilik süresini detaylı bir şekilde öğrenmek için Yıllara Göre YDS Geçerlilik Süresi başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, KPDS’nin kaldırılmasıyla birlikte yerine getirilen YDS özelinde geçmişten bu yana düzenlenen tüm sınav tarihleriyle ilgili bilgi almak için YDS Tarihleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.)


KPDS puanlarının sınavın uyguladığı yıllar içerisindeki kullanım alanlarını ve geçerli olduğu yerleri ise aşağıdaki maddelerle özetleyebiliriz;


- Lisansüstü programlar, akademik kadro ve kamu kadroları başvuruları,


- Akademisyenlerin yabancı dil yeterliliklerini belgelendirme süreçleri,


- Kamu personellerinin yabancı dil tazminatı alma süreçleri,


- Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) kapsamında yapılacak değerlendirmelerde,


- Bunların dışında ise bireysel yabancı dil seviyesinin tespiti amacıyla girilmekteydi.


Aslında KPDS, uygulandığı yabancı diller ve geçerli olduğu alanlar açısından da YDS ile benzerlik göstermekteydi. Bu yüzden, geçmişte KPDS’nin nerelerde geçerli olduğu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için YDS Nerelerde Geçerlidir? isimli yazımızı kontrol edebilirsiniz.


Sınav içeriği açısından baktığımızda ise KPDS adayların İngilizce gramer, kelime, okuma ve anlama becerilerini ölçen bir yabancı dil sınavıydı. Yani günümüzde düzenlenen YDS ile sınav içeriği noktasında da benzerlik taşımaktaydı. (YDS’de Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır? isimli içeriğimizden YDS’de çıkan soru tiplerine yönelik ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Öte yandan, YDS Gramer yazımızı ziyaret ederek YDS’de yer alan İngilizce gramer konularını öğrenebilir, YDS Kelimeleri yazımızdan da sınavda karşılaşılan İngilizce kelime türlerine ve bu kelimelere yönelik çalışma yöntemlerine dair kapsamlı bilgi alabilirsiniz.)

Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!