Yükleniyor...
ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

ALES, ÖSYM tarafından düzenlenen ve yükseköğretim kurumları ve çeşitli kurum veya kuruluşların aday başvuruları değerlendirme kriterlerinde puanı istenen bir sınavdır.

ALES, akademik kariyer hedefleyen adayların, yurt içinde veya yurt dışında burslu lisansüstü eğitim programlarına başvurularında ve ayrıca Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi kadrolarına yerleşmek için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) girerek (merkezi sınav şartı) başvurularda istenen belirli puan türüne yönelik asgari puanı sağlamış olma şartı bulunmaktadır.


ALES, ÖSYM tarafından düzenlenir ve olağanüstü bir durum gerçekleşmediği takdirde ilkbahar, sonbahar ve kış olmak üzere yılda 3 defa gerçekleştirilir. Sınavda sayısal ve sözel olarak iki alan bulunur bu alanlarda sırasıyla Matematik ve Türkçe soruları sorulmaktadır. Sınav süresi 150 dakika olarak belirlenmiştir. Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM açıkladıktan sonra ilgili kurumlara yapılacak başvurularda beş yıl süreyle kullanabilirler.


Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) daha önce Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) olarak yine ÖSYM tarafından düzenlenmekteydi ve yılda iki kere düzenlenip iki yıl geçerliliği bulunmaktaydı. 2007 yılı itibariyle LES, ALES olarak değiştirildi. Daha önceki yıllarda halen geçerliliği devam eden LES puanları ALES puanlarına dönüştürüldü ve iki yerine üç yıl geçerlilik süresi tanındı. Sınav formatı sayısal ve sözel olarak iki alan yerine toplamda sorulan 160 soru sayısal 1-2 ve sözel 1-2 olmak üzere dört ayrı teste bölüştürüldü. Sınav süresi de LES’le aynı tutulmuş (180 dakika) değiştirilmemiştir. Daha sonraki yıllarda ALES formatı yeniden değiştirildi ve sınav formatı sayısal ve sözel olarak 100 soru ve 150 dakika sınav süresi şeklinde güncellendi. Günümüzde sınavlar halen bu format üzerinden yapılmaktadır.


Yükseköğretim kurumlarında kariyer hedefleyen bireylerin ALES’ten yüksek puan almaları önemlidir. ALES, başvurularda %50’den az olmamak koşuluyla değerlendirilir bu nedenle yüksek puan almak adayları başarı sıralamalarında ön saflara taşımaktadır. ALES Nerelerde Geçerlidir? yazımızı inceleyerek başvurularda hangi alanlarda ALES puanına ihtiyaç duyabileceğiniz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında yapacağınız her başvuruda sizden ALES puanı istenmeyebilir. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca alınan kararlar doğrultusunda bazı bölümler ve doktora mezunları için ALES şartı aranmamaktadır. ALES’ten Muaf Olan Bölümler yazımızda ise hangi bölümlerin ve kadroların ALES puanı istemediği hakkında bilgi alabilirsiniz.


ALES’te Çıkan Sorular ve Konu Dağılımı

ALES’te karşınıza sayısal testinde Matematik, sözel testinde ise Türkçe soruları gelmektedir. ALES Sayısal testinde sorulan matematik sorularının seviyesi genelde Mat-1 seviyesindedir. Türkçe’de ise cümlede, paragrafta anlam, anlatım bozuklukları gibi konularda sorular gelmektedir. Ancak her iki alanda da mantık soruları işleyişi değiştirmekte ve standart sapmada büyük rol oynamaktadır. ALES’te karşınıza gelebilecek soru tiplerini öğrenmek ve çalışmalarınıza başlamak için ALES’te Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır? yazımıza göz atabilirsiniz.


ALES’e Nasıl Çalışılır?

ALES’e yönelik çalışma sağlarken bazı adaylar başarı sağlamak istedikleri puan türüne yönelik eksiklerini bilerek öncelikli olarak bu eksikleri tamamlama ve daha sonra soru çözümü ve en son olarak da deneme çözümü yaparak sınava hazırlanmaktadır. Bazı adaylar ise eksiklerini anlamak için önce deneme çözüp yanlış yaptıkları sorular üzerinde durup, pratik yaparak ALES’e hazırlanırlar. Bu adaylar, soru çözümü yaparken konu eksikleri olduğunu fark etmeleri durumunda hedef konuyu çalışarak tekrar soru çözümüne yönelirler. Yüksek bir ALES puanına ihtiyacınız varsa her iki çalışma yönteminde de konu eksiğinizin olmaması ve bol alıştırma yapmış olmanız gerekir. Bu nedenle çalışmanızın başında hangi yöntemle çalışmaya karar verirseniz verin ALES Sayısal Soru Çözümü, ALES Sözel Soru Çözümü ve ALES Matematik Konu Anlatımı ile ALES Türkçe Konu Anlatımı kaynaklarını edinmenizi önermekteyiz. Ancak tabii ki bireysel çalışmalar düzenli ve disiplinli olmayı gerektirmektedir.

ALES’e Nasıl Hazırlanmalıyım? yazımızda ALES’e yönelik çalışma yöntemlerinden ve özellikle sayısal ve sözel mantık için özel yöntemlerimizden bahsettik dilediğinizde inceleyebilirsiniz. Bu düzen ve disiplini sağlayamıyorsanız ALES eğitimi veren kurumlardan yararlanmanız daha sağlıklı olacaktır. Dışardan eğitim almak istiyor fakat zaman konusunda sorun yaşıyorsanız ALES’e yönelik online eğitim almanız uygun olacaktır. Bunun için aleskursum.com online ALES eğitim platformumuzu ve eğitmen kadromuzu inceleyebilir, vaktiniz varken bir sonraki sınavda başarı sağlamak için eğitimlerimize dahil olabilirsiniz.

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı  İle İlgili Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!