Yükleniyor...

ALES’te Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır?

Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Merkezi’nin (ÖSYM) uyguladığı bir sınav olan ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), akademik kariyer yapmak amacıyla yurt içinde ve yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapacak adaylar ve akademik kadrolara yerleşmek isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Kurumlar birçok başvuru şartı ile 5 yıllık geçerlilik süresi son bulmamış ALES sonuç belgesini talep etmektedir. ALES’in hangi alanlarda geçerli olduğu hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacınız var ise ALES Nerelerde Geçerlidir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

İstisnai bir durum gerçekleşmediği takdirde yılda 3 defa gerçekleştirilen ALES; ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında yapılır. İlkbaharda yapılan ALES/1, sonbaharda yapılan ALES/2 ve genellikle Aralık ayında yapılan ALES/3 adını alır. Adaylar uygulanan tüm ALES’lere girebilir ve istedikleri sonu başvuru yaparken kullanabilirler. Bazı başvurularda sizden ALES sonuç belgeniz istenmeyebilir. ALES şartı olmayan bölümler ve eğitim programlarını ALES’ten Muaf Olan Bölümler yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

 

ALES toplamda 100 sorudan oluşmaktadır. Bu yüz soru sayısal ve sözel adını alan iki teste eşit oranda dağıtılmıştır. Soruların 50 adeti sayısal alanda matematik soruları olarak, 50 adeti ise sözel alanda Türkçe soruları olarak sorulmaktadır. ÖSYM’nin belirlediği sınav süresi ALES için 150 dakika olup adaylar bu süre zarfında mümkün olduğu kadar soruyu doğru cevaplamalı emin olunmayan sorular boş bırakmalıdırlar. Bunun nedeni ALES puan hesaplamasında 4 yanlışın 1 doğruyu götürüyor olmasıdır. Sınavda geçerli olan standart sapma uygulaması nedeniyle de yüksek puan almak isteyen adayların zamanlarını verimli kullanıp kalan sürelerde de zor soruları cevaplamak için ekstra vakit ayırmaları önemlidir.

 

ALES’te Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır?

 

ALES sayısal ve sözel alanda sorulan soru tiplerinin sorulma sıklığı değişiklik göstermektedir. Bir dönem girdiğiniz sınavda karşınıza gelebilecek soru tipiyle bir sonraki dönem sınavında karşılaşmayabilirsiniz. ALES sayısal testinde sorulan matematik soruları ağırlıklı olarak temel matematik konularını ve sayısal mantık sorularını içerirken ALES sözel testinde ise Türkçe konuları genelde cümlenin yapıtaşından başlayarak detaylı paragraflara doğru ilerleyen anlam ve anlatım konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Genel olarak şimdiye kadar sorulan Matematik ve Türkçe soruları aşağıda iletilen şekildedir.

 

ALES Sayısal Alanda Sorulan Soru Tipleri

 

- Temel Kavramlar

- Çözümleme

- Bölme ve Bölünebilme

- Asal Çarpanlar

- EBOB-EKOK

- Rasyonel Sayılar

- Sıralama

- Basit Eşitsizlikler

- Mutlak Değer

- Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma

- Üslü Sayılar Köklü Sayılar

- Denklemler

- Oran-Orantı

- Sayı ve Kesir Problemleri

- Yaş Problemleri

- İşçi ve Havuz Problemleri

- Hareket Problemleri

- Yüzde-Kar-Zarar ve Faiz Problemleri

- Karışım Problemleri

- Kümeler

- İşlem

- Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık

 

ALES Sayısal Mantık Konuları

 

- Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma

- Şekil, Yetenek ve Sayı Dizileri

- Mantıksal Muhakeme Problemleri

 

ALES Geometri Konuları

 

- Doğruda Açılar

- Üçgende Açılar

- Üçgende Uzunluk ve Alan

- Üçgende Açıortay

- Kenarortay ve Benzerlik

- Dörtgenler, Çember ve Daire, Analitik Geometri, Katı Cisimler

 

 

ALES Sözel Alanda Sorulan Soru Tipleri

 

- Sözcükte Anlam

- Cümlede Anlam

- Anlatım Bozuklukları

- Anlatım Biçimleri

- Paragraf

- Sözel Mantık

Benzer Yazılar
Platformumuzu incelediniz mi?

Sizi sınavlara eksiksiz hazırlamak için , derslerimizin yanında kelime çalışmanıza, okuma yapmanıza , test ve deneme çözmenize ,tüm kitaplarınızı her yerden erişmenize olanak sağlayan eşsiz bir platform sunuyoruz.

ÜCRETSİZ DENE
Remzi Hoca Platformları
Talebiniz başarıyla gönderildi!
Biz Sizi Arayalım?

Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!