Üniversitelerin dil bölümlerine yerleşmek isteyen adayların girdiği YKS-3 (YKSDİL), yılda 1 kere ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavıdır. YDT sınavından önce adaylar öncelikle YKS’nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girip baraj puanını geçerek YDT oturumuna girmeye hak kazanırlar. Adaylar alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak zorundadır. Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Dil puan türleri ile adaylar alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan almak zorundadır. Sınava girecek adaylar YKS-3’te olmak için neler yapmalıdır? Bu sorumuzu detaylı bir şekilde ele alacak olursak;
-Adaylar öncelikle girecek oldukları sınavı tanımalı ve bir planlamayla çalışmalarına başlamalıdır.
-YKS-3 tek sınav fakat öncesinde aşılması gereken TYT var!
-Çalışmalar bu 2 sınava göre planlanmalıdır.
Yeni sisteme göre sınavlar art arda yapıldığı için YDT adayları hem kendi alan çalışmalarını hem de TYT çalışmalarını aynı anda yürütmelidir.
TYT’de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Geometri soruları yer almaktadır. Test içerisinde yer alan soru dağılımı 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Fen Bilimleri, 20 Sosyal Bilimler şekildedir. TYT’ye hazırlanırken öncelikle konularda eksiğinizi tamamlamalısınız. Daha sonra soru tipleri üzerine çalışmaların ardından deneme çözümleri ile çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.
Sınavda hedeflediğiniz puana ulaşmak için zamanı verimli yönetebilmek oldukça önemli. Bu nedenle TYT adayları soru tipi çalışmaları yaparken en çok zaman harcadıkları soru tiplerine ağırlık vermelidir. Türkçe’de paragraf soruları ile sözel mantık ve matematikte problem sorularıyla sayısal mantık soruları çok fazla vakit harcıyor. Bu soru tiplerine çalışırken zaman tutarak çalışma sağlamanız faydalı olacaktır. Ayrıca deneme sınavı çözerken de süre tutmak zaman yönetimini öğrenme açısından önemli bir çalışma olacaktır.
Yabancı Dil Testi (YDT), adayların seçmiş oldukları yabancı dil türüne göre girdikleri test üzerinden kelime ve gramer bilgileriyle birlikte okuma ve anlama becerilerini ölçülmektedir. Sınav içeriğinde yer alan sorular genel bağlamda cümle tamamlama, paragraf tamamlama, kelime, gramer, çeviri, durum, diyalog soru tiplerinden oluşuyor. Bu bilgilerden yola çıkacak olursak izlenilecek olan yollar sırasıyla;
*Gramer Çalışmaları
- Sınavda yer alan gramer konuları ile çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Soru tiplerine hâkim olmak veya çok iyi bir kelime altyapısına hâkim olmak önemli fakat gramer bilgisi eksikse soruları çözerken bile çok zorlanırsınız. Bu anlamda gramer konularını detaylı olarak ele aldığımız “YKSDİL Gramer” adlı yazımızı inceleyerek konu başlıkları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Ayrıca gramer çalışmalarınızı oldukça kolaylaştıracak ve düzenli bir şekilde gramer öğrenimi sağlayacak olan YKSDİL Gramer Defteri’ni yardımcı kaynak olarak edinebilirsiniz. Bu defter, YKSDİL çalışmalarınızda bir gramer konusu ya da soru tipi ile ilgili çalışmalarınızı en temel düzeyden en ileri düzeye kadar düzenli olarak tutmanızı sağlayacaktır.
*Kelime Çalışmaları
- Birçok dil sınavında olduğu gibi YDT’de de kelime bilgisi oldukça önemlidir. Kelime öğrenimi zamana yayılacak bir süreç olduğu için çalışmalarınızın başından sınava kadar kelime çalışmalarını aksatmadan sürdürmek gerekir. Kelime çalışmaları için ilk önerimiz YKSDİL Kelime Defteri tutmanız. Bu deftere alınan eğitimler ve bireysel çalışmalar doğrultusunda karşılaşılan kelimeler not edilmeli. Sonrasında ise not edilen bu kelimeler düzenli aralıklarla tekrar etmelidir. Sınava kadar bu çalışma her gün düzenli olarak yapılırsa kelime öğrenimi %90 tamamlanmış olur. Kelime öğreniminde ne kadar çok çalışma ve tekrar gerçekleşirse öğrenilen bilginin zihnimize yerleşmesi o kadar artmaktadır.
- Kelime çalışmalarında yine adayların ihtiyaç duydukları en önemli kaynaklardan birisi şüphesiz sözlüktür. Bu anlamda sadece dil sınavları için özellikle oluşturulmuş RH Sözlük (Google Play, App Store) uygulaması birçok sınav adayı tarafından tercih edilmektedir. YDS, YÖKDİL ve YKSDİL sınavları için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz RH Sözlük’te kelimelerin Türkçe anlamlarının yanında aratılan kelimeyle ilgili preposition, collocation vb. farklı kullanımlarını öğrenebilir ve örnek cümlelerde nasıl yer aldığını görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, kelime kaydetme, kelime bildirimi, sesli ve görüntülü kelime arama vb. diğer özellikleri ile birlikte de YDS’ye yönelik verimli kelime çalışmaları yapabilirsiniz.
*Soru Tipi Çalışmaları
- Gramer çalışmalarını tamamladıktan sonra kelime çalışmaları devam ederken sınav soru tipi çalışmalarına geçiş yapabilirsiniz. Soru tipi çalışmaları yaparken her bir soru tipini ayrı ayrı ele almanız gereklidir.
YDT Soru Tipleri;
*Kelime Bilgisi – (5 soru)
*Dil Bilgisi – (10 soru)
* Cloze Test – (5 soru)
*Cümleyi Tamamlama – (8 soru)
*İngilizce Verilen Cümlenin Türkçe Karşılığını Bulma – (6 soru)
*Türkçe Verilen Cümlenin İngilizce Karşılığını Bulma – (6 soru)
*Paragraf – (15 soru)
*Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma – (5 soru)
*Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma – (5 soru)
*Verilen Durumda Söylenecek İfadeyi Bulma – (5 soru)
*Diyalog Tamamlama – (5 soru)
*Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma – (5 soru)
- Soru çözüm sürecinde en az soru çözümü kadar yanlış çözülen soruların analiz edilmesine de vakit ayrılması gerekiyor. Yanlış yapılan sorunun neden yanlış yapıldığı ve nasıl doğru çözülebileceği analiz edilmezse soru çözmenin anlamı kalmayacaktır. Bu yüzden soru çözümünden sonra mümkünse tüm testin veya tüm denemenin analiz yapmak, soruların nasıl daha hızlı ve doğru çözülebileceğini analiz etmek büyük önem arz ediyor.
- Bu süreçte 10 yılı aşkın tecrübesiyle dil sınavlarında başarısını kanıtlamış olan Remzi Hoca’nın kurmuş olduğu remzihoca.com platformu üzerinden YKSDİL Eğitimleri’ne katılarak çalışmalarınıza yön verebilirsiniz. Bu platformda sınav hazırlık süreci için saymış olduğumuz gramer, kelime, okuma, anlama, deneme çözümü gibi unsurlar bir platform üzerinden farklı bir kaynağa ihtiyaç duyulmadan sunulur ve süreç boyunca bütün bu çalışmalar Remzi Hoca yönlendirmeleri ile profesyonel bir şekilde tamamlanır.
- Sınava yönelik soru tipi çalışmalarınızda ücretsiz olarak indirebileceğiniz YKSDİL Soru Tipi Ücretsiz Kaynakları’nı edinerek soru çözüm pratiklerinizi arttırabilirsiniz.
*Okuma Çalışmaları
- YDT bir bakıma okuduğunu anlama sınavıdır. Bu açıdan YDT çalışmaları yaparken kelime öğreniminin yanında bol bol okuma yapmak gerekir. Okuma becerilerinin geliştirmeniz en iyi yolu sınava yönelik parçaları içeren bir kaynak edinmek olacaktır. Bu anlamda Türkiye’de ilk dijital içerik desteği olan More Than Reading 1 ve More Than Reading 2 kitaplarını önerebiliriz. Kitabı satın aldığınızda içerisinde yer alan okuma metinlerinin dışından platform.remzihoca.com adresi üzerinde bulunan “Okuma” uygulamasındaki ek metinlere 1 yıl süre ile erişim imkânı sunulmaktadır. Dijital ürüne erişim süresi More Than Reading 2 kitabı için 2 yıldır.
*Deneme Çözümü
- YDT çalışmaları için sıraladığımız tüm adımlar bir bütün olarak ele alınıp çalışma yapılmalıdır. Bu adımların en sonu ise deneme çözümüdür. Deneme sınavı çözerken vereceğimiz ilk öneri gerçek sınavdaymış gibi çözüm yapmanız olacaktır. Denemeyi çözerken mutlaka süre tutun. Süre tutmak gerçek sınavda zaman yönetiminizin gelişmesine yardımcı olacaktır. Öncelikle çok iyi bildiğiniz sorulardan başlayın. Size zaman kaybettirecek soruları not alıp daha sonra geri dönerek daha odaklı bir çözüm sağlayabilirsiniz.
- Deneme çözümü çalışmaları için YDS, YÖKDİL ve YDT için oldukça faydalı olan RH YDS Deneme Sınavları kitabını önerebiliriz. Kitap içerisinde yer alan denemeleri ayrıca dijital olarak çözebileceğiniz Deneme Sınavları uygulaması 1 yıl süre ile kullanılabiliyor. Ayrıca uygulama üzerinden deneme çözüldükten sonra sınav sonucu detaylı değerlendirme raporu olarak kullanıcıya sunuluyor. Bu değerlendirme raporu sayesinde soruların detaylı çözüm açıklaması, eksik konular, hedef puan için çözülmesi ve çalışması gereken konu başlıkları gibi detaylar hakkında bilgiler verildiği için kullanıcı bu rapor sayesinde çalışmalarına yön verebilir.
Bütün bu bahsedilen çalışma yöntemlerini yapan adaylar için YKSDİL’de başarı sağlamak kaçınılmaz olacaktır. Bireysel imkanlar dahilinde yapılacak çalışmalarla bile bu sıralama göz önünde bulundurularak planlama yapılırsa çok büyük ilerleme sağlanmış olur. Tabi ki unutulmaması gereken en önemli 2 şey disiplin ve özveridir. Sınav çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Dersler, uygulamalar ve platform hakkındaki sorularınızın cevaplarını anında alın!